Geef mijn Kerst maar aan Fikkie

Geef mijn Kerst maar aan Fikkie

Kerst... de mooiste tijd van het jaar! Of niet...

Ik heb dit jaar zo ongelooflijk geen zin in Kerst. Echt totaal niet dus! En ik heb ook helemaal scherp wat hieraan ten grondslag ligt. Ik zal zo mijn 6 tips met je delen hoe ik alsnog met de Kerstdagen ga dealen èn het leuk maak.

Ik heb dus geen zin in een kerstboom, niet in het huis gezellig maken, cadeautjes kopen, iets extra lekkers koken en nee, al helemaal niet in 2 dagen vol familie en gezellig doen. Niet eens in het uitpakken van de cadeautjes en iets leuks krijgen. Hoeft allemaal niet van mij. Dit leidt natuurlijk tot lastige situaties, want ik ben niet alleen op de wereld en ook niet hier thuis.

Al ga ik het liefst vandaag al weg en kom ik met Driekoningen pas terug. Heerlijk weg van alle feestverplichtingen. Ergens middenin de Natuur en Zijn met mezelf, met de Natuur. Heerlijk ver weg van alles wat een soort van moet, hoort en verwacht wordt. Verwacht vanuit een jarenlange traditie. Verwacht door mijn familie en schoonfamilie, maar ook mijn eigen gezin. Ieder heeft zo zijn of haar eigen verwachtingen en het is telkens weer schipperen om er een gulden middenweg in te vinden. Feit is dat ik gewoon thuis ben en wij 2 dagen samen -met de ouderlijke gezinnen + alle daaruit ontstane gezinnen- Kerst vieren. 

Alleen heb ik er dus echt geen zin in. Dit jaar voel ik het nog veel sterker dan andere jaren. Kerstdagen zijn al nooit mijn favoriete dagen van het jaar (ik heb wel eens op 26/12 onze kerstboom en al het andere opgeruimd ...), maar nu voelt het echt extreem. Het voelt zwaarder dan anders. Dit heeft te maken met mijn enorme innerlijke behoefte, die tevens voelbaar is als een Universele behoefte.

De behoefte aan ècht contact, diepgaande verbinding. Voorbijgaand aan het geneuzel van alledag. Ik weet dat deze behoefte op dit moment bij veel mensen sterk aanwezig en intens voelbaar is. Noem het back-to-basic, terug naar vroeger of naar waar het leven in de eerste plaats voor bedoeld is of welke term het beste past. Het gaat over Liefde. Liefde voor jezelf, de ander, de wereld om je heen, moeder Aarde. De uitwisseling van liefdesenergie is essentieel voor een fijn & gelukkig leven. Iets wat wij elkaar standaard toewensen op Nieuwjaarsdag, maar vaak meer als riedeltje uitspreken dan er bewust bij stilstaan. De liefdevolle verbinding, dàt is wat ik wil voelen, wil ervaren. Ook met Kerst.

Dit is echter niet wat ik ervaar als we met de hele familie de woonkamer tot kippenhok omtoveren en vooral veel lachen. Ja, er is heus wel verbinding hoor, begrijp me goed. Alleen ik ervaar -met dank aan mijn prachig ontwikkelde gevoelssprieten- dat hetgeen op dit moment impact maakt op iemands leven en voor moeilijke tijden zorgt, niet gezegd wordt. Ik voel iemands verdriet, zie iemands aanpasgedrag en hoor hoe iemand leuk wil doen.

Het is niet echt.

Dàt is waar mijn schoen wringt (vandaar mijn blote voeten behoefte, haha). Maarrrr.... ik heb hier natuurlijk een oplossing voor gevonden. Ik weet hoe ik mijn weg vind naar de Kerst toe en tijdens de Kerstdagen. En ja, ik ga er zelfs van genieten. Ik kan niet veranderen hoe een ander acteert, maar ik kan wel mijn eigen inbreng aanpassen. Met enkele simpele aanpassingen, maak ik mijn Kerst leuk. 

6 tips waarmee de Kerstdagen Lichter worden:
1) Trek kleren aan waar je je echt helemaal thuis in voelt; qua stof, kleur etc. Dus niet van die kleren (en schoenen) die je bij thuiskomst zsm uitgooit.
2) Ga voor en na het familiebezoek de Natuur in & snuif ook vooral tussentijds wat buitenlucht op. Je ontlaadt en laadt tegelijkertijd weer op. 
3) Heb je geen zin in een gesprek, ga lekker -creatief- in de keuken aan de slag. Met je handen bezig zijn, haalt je uit je hoofd en werkt rustgevend.
4) Doe een gezelschapsspel. Je hoeft geen oppervlakkige of aangepaste gesprekken aan te horen of te volgen en kiest voor plezier.
5) Neem wat foto's van vroeger mee en haal oude verhalen op. Brengt je terug naar fijne momenten van samenzijn en plezier.
6) Zet een fijne intentie voor jezelf voor die dag en zie voor je hoe de dag ten positieve en als vanzelf verloopt.

En als je heel graag geeft, kun je er ook voor die ene persoon zijn met Kerst en geven wat hem gelukkig maakt. Een moment van stilte, luisteren, een aanraking of net wat nodig is. Ook als dit jou wat extra energie kost.

Heb een mooie Kerst! ✨ 


P.S. Ik ben dankbaar voor en houd van mijn lieve, zorgzame, gezellige (schoon)familie! 💚 

Reactie plaatsen