Hoogsensitiviteit als excuus

Hoogsensitiviteit als excuus

Nee zeggen, omdat je nu eenmaal hoogsensitief 'bent'...

Niets zo makkelijk als dat. Gewoon nergens aan meedoen, omdat het teveel prikkels voor je zijn. Lekker in je eentje coconnen, met een kop thee op de bank of de Natuur in. Veel fijner. Daar krijg je tenminste energie van. "Al dat gedoe met grote groepen mensen en activiteiten is niets voor mij. Houd ik niet van. Veel te druk. PUNT"

Dit hoor ik geregeld terug van hoogsensitieve vrouwen. Het is ze allemaal teveel, ze hebben moeite hun hoofd boven water te houden en kiezen voor zichzelf door niet mee te doen met de rest. Echter blijkt vaak het tegenovergestelde waar. Ze zorgen hiermee niet ècht goed voor zichzelf. Wat ze werkelijk doen is een korte-termijn oplossing creëren. Tegelijkertijd blijven ze hangen in deze gewoonte en komen de situaties keer op keer op hun pad en zeggen zij keer op keer 'nee'.

Wordt wel steeds lastiger natuurlijk, want anderen vinden hier iets van en dan moet je al redelijk stevig in je schoene staan als je hier lak aan hebt. Daarbij komt dat het ook vaak niet de beste keus voor henzelf is. In ieder geval niet op de lange termijn. Er wordt namelijk een patroon gecreëerd, waarbij overleven centraal staat. 

Survival

Iedere dag zit vol dergelijke survivalmomenten en dat maakt dat dit niet alleen dagelijks, maar ook wekelijks, maandelijks en jaar in, jaar uit herhaald wordt. Het is alsof dit je 'way of life' is en er geen andere keus mogelijk is. En juist dàt is niet waar. Je kunt er ook voor kiezen om te Leven ipv te Overleven. Heb je alleen wel de hand in eigen boezem te steken. Het is niet voor iedereen weggelegd om zó bloedeerlijk te zijn tegen zichzelf. Dàt is wat nodig is. Eerlijk zijn in optima forma.

Het pradoxale is dat verreweg de meeste hoogsensitieve mensen, rechtvaardigheid en eerlijk zijn heel hoog in het vaandel hebben staan. Alleen hoe rijm je dit met jezelf? Eerlijkheid verlangen van de ander is simpel, eerlijk zijn over aardse zaken naar de ander toe is ook prima te doen. Heel eerljik zijn naar jezelf gaat een laagje dieper en vergt enige oefening. Het goede nieuws is, dat het dus te oefenen, te trainen is. 

Stel...

... Je krijgt een uitnodiging om een weekend erop uit te gaan met een groep bekenden. Wat doe je dan? Ga je vooral heel veel vragen afvuren, om maar vooral excuses te verzamelen om niet mee te gaan? Lokatie, groepsgrootte, activiteiten, soort eten, drukte, afstand, geen rustig plekje voor jezelf en ga zo maar door. Supersimpel te verzamelen. Is dit wat je echt wilt? Gewoon niet meegaan om zo alle overprikkeling te voorkomen en je geen bijkomtijd nodig hebt?

Of...

voel je diep van binnen een 'ja', maar durf je het niet aan om jezelf open te stellen? Mee te doen, te genieten? Mag je van jezelf wellicht geen plezier meer maken, als een kind zo blij zijn en gekke dingen doen? Of voel je een 'ja', maar vind je het spannend om jezelf te zijn temidden van andere mensen. Te zeggen wat jij nodig hebt en hier ook gehoor aan te geven... Hier is lef voor nodig, zeker als jij het gevoel hebt dat jij echt 'anders' bent dan de rest.

Eerlijk

Het is van groot belang om hierin eerlijk te zijn. Te voelen op een diepe laag. De vreugdesprankel die je heel even voelde, ruimte te geven ipv direct weg te drukken en te overrulen. Te luisteren naar wat je lijf je vertelt. Voel je spanning of ontspanning, verkramping of beweging, blijdschap of angst? Neem de tijd om te ervaren wat jouw lijf, jouw zintuigen je vertellen. Hoor ze en luister er oprecht naar, neem alles waar. Dan ontdek je wat jouw ware antwoord is en kun je alsnog met je hoofd een besluit nemen.

Gebruik je hoogsenstiviteit niet als excuus, maar zet hem in als kracht. Het is je talent, dus doe er je voordeel mee.


Stop met Verhalen vertellen om jezelf te overtuigen.

No More Excuses ♥ LEEF & GENIETWil je dat ik met je meekijk hoe je meer kunt verbinden met jouw intuïtie & wil je jouw hoogsensitiviteit inzetten als iets krachtigs positiefs? 

Stuur me een mail op info@marleenelmers.nl en ik kijk met liefde met je mee.


Reactie plaatsen