Authenticiteit & trucs
De grote truc van authenticiteit is, dat het allesbehalve dat is. Authentiek zijn is PUUR. Puur zijn wie je bent en dit ten volle leven. Makkelijk? Ja en nee. Voor verreweg de meeste mensen is het iets dat niet de alledaagse beleving is. Het lijkt zelfs iets onhaalbaars, iets dat vooral voor anderen is weggelegd, maar zeker niet voor jou. Niets is minder waar. Jij bent een authentiek persoon. De kans is echter groot dat jij nu nog een trukendoos toepast, waardoor jij niet ten volle laat zien wie jij bent.
Trukendoos
Stel je voor hoe jouw leven eruit ziet, als je jouw trukendoos weg doet. Hoe voelt dat? Tof hè?! Wat maakt dat je nu elke dag één of meer van je trucjes toepast? Wil je anders gezien worden? Voel je een noodzaak om je aan te passen aan de mensen om je heen?
Die noodzaak is iets, dat jij zelf creëert. Ja, ik weet dat dit hard en onwaar klinkt en toch is dit waar het om gaat. Wij creëren een reden om ons anders voor te doen dan wie we zijn. Puur en alleen om te overleven, om gezien te worden, om deel uit te maken van een groep. Vraag je af of je dit ook ècht wilt. Deel zijn van een groep, waarin je trucjes nodig hebt om aandacht te krijgen. Continu van maskers te moeten wisselen. Alles om niet je ware gezicht te showen...
WEES AUTHENTIEK
Wees authentiek en krijg volledig automatisch het respect en de waardering die jij verlangt, zo gaaf! Ja, het vergt moed. Het vraagt om een nieuwe aanpak. En ja, je geeft jezelf hiermee het allergaafste cadeau dat je kunt wensen.
JIJ BENT JIJ en niemand anders.
Oefening
Authentiek zijn is niet iets dat je doet, het is wie je bent. Je kunt met een hele eenvoudige oefening ontdekken wie jij bent en waar je een trucje toepast om dit te verhullen. Het kost je in het begin een paar minuten per keer en na wat oefenen, lukt het in een paar tellen.
Doe het volgende:
Sluit je ogen & adem diep in en uit. Volledig met je aandacht bij jezelf en afgesloten van de wereld om je heen. Zie de situatie voor je waar je na het openen van je ogen in zit. Zie het volledig voor je en gebruik al je zintuigen om het te zien, te voelen, te ervaren. Heb je hem? Voel dan je lijf. Wat heeft dit beeld opgeroepen? Spanning of ontspanning? Een frons of een glimlach? In het geval van onrust, is de kans groot dat je iets 'moet' doen van jezelf of een ander, ondanks dat dit niet de grootste bijdrage aan jezelf is. Voel vervolgens wat jij nodig hebt om het op jouw manier te kunnen doen, zodat het wèl bijdraagt aan jouw ZIJN.
Let wel, het kan dus ook zijn dat je een les mag leren en dit kan ook onrust oproepen. Dit verschil leer je voelen, naarmate je dit dagelijks en vaker toepast.